Coneixerem la ruta de Perseguits i Salvats pel Port de Gireta.

Durant els anys de la Segona Guerra Mundial (1939-1944) milers de jueus travessaren el Pirineu fugint de la persecució a què eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis. L’Holocaust afectà sis milions de jueus europeus. Molts dels que aconseguiren fugir, originaris d’Alemanya, Àustria, Polònia, Holanda, Bèlgica o França, creuaren els colls de muntanya del Pirineu de Lleida en evasions èpiques, desafiant la vigilància a banda i banda de la frontera, la climatologia, les neus perpètues i la duresa del recorregut. El seu objectiu era buscar refugi lluny d’Europa. Fins al 1943 els evadits eren bàsicament famílies refugiades a França que s’escapaven de la persecució iniciada pel govern de Vichy.

El projecte “Perseguits i salvats” posa en relleu els valors dels espais i dels camins transfronterers com a itineraris culturals i memorials amb l’objectiu de difondre el seu paper com a llocs de fugida per als perseguits durant la Segona Guerra Mundial. A la vegada, enalteix els valors d’ajut i solidaritat que els veïns d’aquest territori van manifestar cap als refugiats.

Un dels itineraris d’evasió més transitats fou el que comunica el departament francès d’Arieja amb la Val d’Aran i el Pallars Sobirà, a través del port de Gireta (2.593 m). El trajecte partia de la Vall del Riberot, a les proximitats de Saint-Girons (Arieja) i, un cop travessat el port de Gireta, es descendia fins a Montgarri. Posteriorment, continuaven en direcció al Pallars Sobirà, seguint el camí paral·lel al riu Noguera Pallaresa, i arribaven a les bordes de Perosa i després a Alós d’Isil.

Naltres vos proposem 2 opcions per a aquesta ruta de Perseguits i Salvats:

1-Realitzar la pujada al port de Gireta des del refugi dels amics de Montgarri, per després tornar a descendir pel mateix camí.

Sortirem des de Sort, en vehicle 4×4, fins al refugi dels amics de Montgarri, on iniciarem una ruta a peu catalogada de Molt exigent, tant per la longitud com pel desnivell.

DADES TÈCNIQUES

Etapa 1: Port de Gireta – Montgarri

Distància: 6,95 km

Cota inici: Refugi de Montgarri, 1646 m

Cota final: Port de Gireta, 2502 m

Desnivell positiu: 856 m

Dificultat: MOLT  EXIGENT  

Preu 60,00€ per persona

2-Realitzar la ruta sencera des de França en 2 dies, fent nit al refugi d’ Estagnous, sota el cim Montvalier.

1a Etapa: Maisson du Valier- Refugi d’Estagnous

Longitud total: 6,80 km

Cota inici: Maisson du Valier, 979 m

Cota final: Refugi dels Estagnous, 2240 m

Desnivell positiu: 1261 m

Dificultat: MOLT EXIGENT

Temps: 5 h 00 min + temps de parades.

2a Etapa: Refugi dels Estagnous – Montgarri

Distància: 12,40 km

Cota inici: Refugi d’ Estagnous, 2240 m

Cota final: Refugi de Montgarri, 1646 m

Cota màxima: Port de Gireta, 2543 m

Desnivell positiu: 585 m (des del refugi dels Estagnous primer es baixa al étang Rond, agafem com a cota la part baixa de l’étang Rond)

Dificultat: MOLT  EXIGENT

Temps: 5h 45 min + temps de parades.

Preu: 195,00 € per persona

<div id=”TA_cdswritereviewlg664″ class=”TA_cdswritereviewlg”><ul id=”fKSZZrKchlFS” class=”TA_links rmzGZxQ”><li id=”lSevJPWlIT” class=”Cp3vupsO7RLv”><a target=”_blank” href=”https://www.tripadvisor.es/Attraction_Review-g1072494-d14997179-Reviews-Som_Riu-Sort_Province_of_Lleida_Catalonia.html”><img src=”https://static.tacdn.com/img2/brand_refresh/Tripadvisor_lockup_horizontal_secondary_registered.svg” alt=”TripAdvisor”/></a></li></ul></div><script async src=”https://www.jscache.com/wejs?wtype=cdswritereviewlg&amp;uniq=664&amp;locationId=14997179&amp;lang=es&amp;lang=es&amp;display_version=2″ data-loadtrk onload=”this.loadtrk=true”></script>

 • Idiomes:
  • Anglès Anglès
  • Castellà Castellà
  • Català Català
  • Francès Francès
  • Dates activitat: Del 1 de Juny al 31 d'Octubre
  • Preu: 60,00 €
  • Duració: 1 Dia (Excursió d'un dia)
  • Dificultat: Molt exigent
  • Idiomes:
   • Anglès Anglès
   • Castellà Castellà
   • Català Català
   • Francès Francès
  • Accessibilitat:

   No apta per a persones amb minusvalia o problemes cardiovasculars.

  • Accessibilitat:

   No apta per a persones amb minusvalia o problemes cardiovasculars.

  • Instruccions:

   Es recomana vestir pantaló llarg, calçar botes de muntanya, portar forro polar i impermeable, bastons, 1,5 l. d'aigua, i menjar per 1-2 jornades i proteccions solars.

  • El preu inclou:

   OPCIO 1 60,00€ inclou guiatge i desplaçaments amb vehicle 4x4
   OPCIO 2 195,00€ inclou guiatge, desplaçaments amb vehicle 4x4 (250 km. aprox) i allotjament d'1 nit, en régim de MP (sopar, dormir, esmorzar) al refugi dels Estagnous

  • El preu no inclou:

   L'excursió d'1 dia no inclou cap àpats.

  Omplena el següent formulari per a sol·licitar la teva participació en aquesta activitat.

  Un cop enviat el formulari ens posarem en contacte amb vostè el més ràpid possible per a concretar les dades de l'activitat i dels participants.

  • Accessibilitat:

   No apta per a persones amb minusvalia o problemes cardiovasculars.