Camins de Llibertat

Camins de Llibertat són rutes d’evasió utilitzades pels fugitius de guerres i dictadures d’ambdós costats del Pirineu. Com a mostra de la importància que va arribar a tenir el pas fronterer durant la Segona Guerra Mundial, cal esmentar les xifres obtingudes sobre el nombre de detinguts a la comarca del Pallars Sobirà, 2.790 persones, del 1942 al 1944, de diverses nacionalitats (polonesos, francesos, canadencs, holandesos, anglesos, nord-americans…), la majoria dels quals van ser traslladats a Sort i allotjats a la presó, a fondes o hotels de la població. Ara bé, cal considerar que el nombre total de persones que van creuar la frontera fou infinitament superior, ja que moltes van aconseguir arribar a la seva destinació. Alguns estudis xifren en 40.000 el nombre de persones que van creuar la frontera.

Camins de llibertat Port de Tavascán-Marterat

Tast-recorregut per una de les rutes d'evasió de la Segona guerra mundial

10:00h
45,00
Camins de llibertat. Port de Gireta. Etapa 02 Perseguits i salvats

Ruta 02 del Projecte Perseguits i salvats que comunica l’ariege i la Val d’Aran/ Pallars Sobirà Ruta d’un dia consistent en pujar i baixar al port de gireta desde el refugi de Montgarri.

60,00
Camí de la Llibertat d’estat a estat Port de Salau

Un recorregut imprescindible per viure i sentir més de prop una part de la història del segle XX

12:00h
155,00
Camins de llibertat d’estat a estat. Port de Gireta. Etapa 02 perseguits i salvats

Ruta 02 del Projecte Perseguits i salvats que comunica l’ariege i la Val d’Aran/ Pallars Sobirà en una ruta de 2 dies fent nit en un refugi de muntanya.

195,00
Visita als espais de la Guerra Civil. Valadredo.

: Senderisme interpretatiu i de memòria històrica sobre els principals fets bèl•lics de la guerra civil al Pallars Sobirà, a partir dels combats esdevinguts a la muntanya del Valadredo i des d’aquells mateixos indrets on van tenir lloc aquests fets.

04:00h
20,00